Intelissimo

 

INTELISSIMO este o colecție de jocuri originale, care dezvoltă toate tipurile de inteligență ale copilului. Sistemul de educație pune accent în special pe abilitățile logico-matematice și lingvistice atunci când evaluează nivelul de performanță al copiilor. Dar părinții și dascălii ar trebui să recunoască și alte aptitudini care îi pot conduce pe cei mici spre succes.

Încă de la cele mai fragede vârste, vă sfătuim să urmăriți interesele copilului și să-i testați, prin diverse activități, toate tipurile de inteligență. Acest lucru vă poate ajuta să descoperiți dacă este supradotat – altminteri, dacă nu sunt descoperite și încurajate la timp, aptitudinile deosebite cu care se naște copilul se pierd. Depinde doar de dumneavoastră să-i observați calitățile și să-l antrenați în activități care să-l ajute să și le dezvolte.


 

IQ – Inteligența logico-matematică

Inteligența logico-matematică vizează capacitatea de a rezolva probleme abstracte. Copiii cu o inteligență logico-matematică dezvoltată sunt atrași de cifre, rezolvă puzzle-uri, recunosc modele repetitive, calculează mental și fac cu ușurință asocieri și deducții logice. Ar putea deveni programatori IT, ingineri, matematicieni, economiști. Ei au și o bună memorie – în special cea pe termen scurt, numită și „memorie de lucru”. Copiii cu o memorie de lucru foarte bună obțin punctaje ridicate la testele de matematică și limbaj. Ar putea deveni avocați, judecători, profesori, oameni de știință, medici.

 


CQ – Inteligența creativă

Inteligența creativă se referă la abilitatea de a gestiona eficient situațiile noi și neobișnuite, folosind cunoștiințele și competențele deja acumulate. Când creativitatea se manifestă în domeniul lingvistic, copiilor le place să scrie, să citească și să spună povești. Au un vocabular bogat, preferă să explice și să discute, improvizează, găsesc cu ușurință rime și metafore. Ar putea deveni avocați, jurnaliști, romancieri, poeți sau dramaturgi.

 


EQ – Inteligența emoțională

Inteligență emoțională este abilitatea de a înțelege și de a gestiona propriile emoții în moduri pozitive, pentru a reduce stresul, a comunica eficient, a empatiza cu ceilalți și a atenua conflictele. Copiii cu o inteligență emoțională ridicată leagă prietenii mai trainice, pot descrie cu ușurință ce simt și lucrează bine în echipă. Ar putea deveni profesori, manageri, psihologi, politicieni, organizatori de evenimente sau reprezentanți în relațiile cu clienții.

 


NQ – Inteligența naturalistă

Inteligența naturalistă îi caracterizează pe copiii interesați de lumea înconjurătoare. Aceștia sunt preocupați de protejarea și conservarea mediului, vor să studieze flora, fauna și fenomenele naturale. Ar putea deveni ecologiști, cercetători științifici, botaniști, biologi, geologi, ingineri agronomi, specialiști în protecția mediului, arhitecți peisagiști.

 


KQ– Inteligența corporal-kinestezică

Inteligența corporal-kinestezică se referă la controlul corpului. Copiii cu o inteligență corporal-kinestezică ridicată învață făcând, manipulând, manevrând. Sunt buni la sport, dansează și merg fără dificultate cu bicicleta. În general, preferă activitățile care se bazează pe motricitate, fie ea fină sau grosieră. Ar putea deveni medici chirurgi, constructori, croitori, dansatori sau sportivi profesioniști.