Copilul tău inversează sunetele sau confundă cuvintele care sună la fel, are dificultăți în a observa asemănări și diferențe de litere și cuvinte sau întâmpină dificultăți în a citi un text, în a procesa sau a înțelege ceea ce aude? Ei bine, acestea sunt doar câteva dintre semnele care ne pot indica dacă un copil se confruntă cu dislexie.
Este important însă să știi că dislexia nu este o boală, ci o tulburare de învățare care implică dificultăți de citire, scriere și uneori vorbire. Cu ajutorul instrumentelor potrivite, al specialiștilor și, foarte important, cu sprijin emoțional, copiii cu dislexie pot performa la școală și pot deveni ceea ce își doresc.
Tipuri de dislexie
Dislexia fonologică – implică dificultăți în a descompune cuvintele în unități mai mici, ceea ce face dificilă potrivirea sunetelor cu forma scrisă.
Dislexie de suprafață – implică dificultatea de a recunoaște vizual un cuvânt, fapt ce îngreunează memorarea și învățarea lui.
Deficit de denumire rapidă – implică dificultatea de a numi rapid o literă sau un număr atunci când copilul le vede.
Dislexie cu deficit dublu – implică dificultatea de a izola sunetele și de a numi litere și numere.
Disgrafia – implică dificultatea copilului de a ține și controla creionul astfel încât să poată scrie semnele corect pe hârtie.
Discalculia – implică dificultatea în înțelegerea conceptului de număr și în realizarea calculelor.
Principalele semne care ne pot arăta dacă un copil se poate confrunta cu dislexie:
- Copilul începe să vorbească târziu
- Nu învață ușor cuvinte noi
- Are dificultăți în a rosti corect cuvintele: inversează sunetele sau confundă cuvintele care sună la fel
- Nu își amintește sau îi este greu să numească litere, numere și culori
- Învață greu rime
Când ajunge la școală, observăm că:
- Întâmpină dificultăți în a procesa și a înțelege ceea ce aude
- Nivelul de citire este sub cel corespunzător vârstei sale
- Găsește greu cuvântul potrivit și are dificultăți în a formula răspunsuri
- Are dificultăți în a observa asemănări și diferențe de litere și cuvinte
- Întâmpina dificultăți în a găsi cuvântul potrivit sau în a forma răspunsuri
- Are dificultăți de scriere și îi trebuie mult timp pentru a rezolva sarcinile de scriere și citire, pe care de multe ori le evită
Este important de menționat că dislexia este diagnosticată în urma unei evaluări complexe realizată de specialiști (medici, psihologi, neuropsihologi, logopezi, psihopedagogi) care urmăresc pragurile de dezvoltare a copilului. Tocmai de aceea, este necesar ca depistarea să fie timpurie pentru a găsi cele mai potrivite soluții care îl vor ajuta pe copil să performeze la școală și, mai târziu, ca adult, la locul de muncă.
Tehnicile și instrumentele educaționale potrivite îl vor ajuta pe copil să recunoască și să folosească cele mai mici sunete care alcătuiesc cuvintele, să înțeleagă că literele și șirurile de litere reprezintă aceste sunete și cuvinte, să înțeleagă ce citește, să citească cu voce tare, să își formeze un vocabular de cuvinte recunoscute și înțelese.
Dislexici celebri
Leonardo Da Vinci, Thomas Edison, Pablo Picasso, Albert Einstein, George Washington, Thomas Jefferson, Winston Churchill, Steve Jobs sunt doar câteva dintre personalitățile pe care dyslexia nu i-a împiedicat să devină celebri și să intre în istorie.
Colecții de cărți pentru copii dislexici de la Editura Gama: Clubul DYS, DYS_clasic, Citesc ușor!, Fabulele lui Esop.