Cum îi încurajăm pe copii să scrie?

Într-o lume în care copiii noștri sunt tot mai mult expuși la calculatoare, laptopuri și telefoane, uneori chiar de la vârste foarte mici, dezvoltarea anumitor abilități, printre care și scrierea de mână, pare să pună probleme.

Tocmai de aceea este important ca noi, părinții, să fim atenți și să îi încurajăm pe cei mici în fiecare stadiu de dezvoltare ale scrisului de mână. Primul dintre ele începe de la doi ani și jumătate, când copiii desenează linii arcuite de la stânga la dreapta și creează mișcări circulare pe pagină. Între 3 și 4 ani, încep să deseneze forme, linii drepte, curbe, cercuri și puncte, iar între patru și cinci ani, copiii învață să scrie cu majuscule. Începând cu vârsta de 5 ani, copiii unesc literele și cuvintele.

Ce facem pentru ca acest proces de învățare să fie ușor?

  • Cât sunt mici, le oferim instrumente de scris colorate și îi încurajăm să deseneze tot ce își imaginează.
  • Îi învățăm să aibă răbdare, mai ales că vor să învețe totul foarte repede, și nu îi certăm atunci când greșesc.
  • Vorbim cu educatorul și învățătorul pentru a ști care este tehnica corectă de învățare a scrierii.
  • Suntem atenți la modul în care țin instrumentele de scris în mână și ne asigurăm că o fac corect.
  • Le antrenăm mâinile pentru scris încurajându-i să decupeze sau să se joace cu plastilina.
  • Le citim povești pentru că expunerea la cuvinte îi ajută să învețe ușor să scrie.

Învăț să scriu, colorez și decupez – o nouă colecție pentru preșcolari

Pentru a veni în ajutorul copiilor cu vârsta între 4 și 6 ani, am lansat o nouă colecție: Învăț să scriu, colorez și decupez. Cărțile din această colecție îmbină armonios plăcerea celor mici de a colora diverse obiecte sau animale cu satisfacția de a învăța să scrie numele acestora și de a le decupa.

Liniile punctate îl ghidează, astfel încât copilul se va simți expert când va scrie denumirile în partea de jos a paginii. În plus, decupând, își dezvoltă coordonarea ochi-mână și musculatura mâinii și își îmbunătățește astfel motricitatea fină, antrenându-se suplimentar pentru scris.

Află mai multe despre cele patru cărți din colecție AICI.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare