Campania de promovare a lecturii și jocului pe care am inițiat-o în 2018 continuă și anul acesta. Astfel, pe 5 decembrie sărbătorim „Ziua în care avem timp” pentru activități împreună, departe de izolarea pe care o induc dispozitivele electronice.
De ce? Pentru că, dacă este să ne uităm la statistici, vom observa că timpul pe care îl petrecem în mediul virtual este cu adevărat semnificativ spre deosebire de timpul pe care îl alocăm celor dragi, iar cifrele au crescut mai ales în pandemie, când multe dintre activitățile noastre s-au mutat online. Un studiu realizat la nivel internațional de Global Media Intelligence Report în 2020 arată că românii petrec peste șapte ore pe zi pe telefon și laptop.
Tocmai de aceea, vă provocăm ca în prima duminică din luna decembrie să uitați de telefoane, tablete și televizoare și să petreceți timp altfel. De exemplu, citind împreună din cărțile pe care le-ați cumpărat și pentru care nu ați găsit încă timp.
Așa că haideți să îi atragem pe copii în lumea poveștilor. Cum?
- Le explicăm acțiunea.
- Asociem evenimente și personaje din carte cu viața reală.
- Punem întrebări la care nu pot răspunde cu Da sau Nu.
- Discutăm împreună ilustrațiile.
- Le cerem să anticipeze continuarea acțiunii.
- Aflăm ce cred despre deciziile personajului principal.
- Îi întrebăm ce părere au despre anumite aspect din poveste.
- Și, foarte important, alegem povești potrivite vârstei lor. Noi vă recomadăm să “răsfoiți” colecțiile noastre de cărți cu povești precum Povești aniversare, Povești de noapte bună, Povești pentru cei foarte mici, cărțile ilustrate sau cele pentru cititori începători, precum Învăț să citesc de mic, Tandem, Eu citesc cu tine sau Citesc ușor. Veți descoperi o sumedenie de povești care îi vor face pe copii să prindă drag de citit.