Copiii și lipsa de concentrare. Cum o abordăm?

După o zi spumoasă la serviciu și o cină în tihnă cu familia, câteva clipe de joacă cu copilul completează perfect ziua. Entuziasmul de pe fața copilului șterge rapid starea de epuizare pe care o resimțim și, în plus, puțină joacă ne ajută să ne deconectăm și să rememorăm vremurile când mintea noastră era acaparată de o singură grijă: ce jocuri să mai jucăm.

Zis și făcut, ne așezăm pe covor în poziția de joacă, copilul vine cu puzzle-ul pe care și l-a ales și începem operațiunea de îmbinare. După numai câteva piese așezate, pe când imaginea de ansamblu încă este neclară, copilul pleacă și vine alergând spre același câmp de joacă cu o carte de colorat.

Ok, abandonăm operațiunea puzzle și începem să colorăm, atenți la detalii și la culorile pe care le alegem. După alte câteva minute de dat viață animalelor din cartea de colorat, copilul alege să schimbe din nou jocul cu altul nou: modelajul cu plastilină. Ne conformăm și de această dată și începem să transformăm plastilina în forme inedite.

Deja nedumeriți, gândurile noastre prind aripi și devin coșmaruri – de ce nu are răbdare copilul, de ce nu poate fi atent, de ce stă doar câteva minute concentrat la o activitate, de ce se plictisește atât de repede, dacă este ceva în neregulă cu el, la ce medic ar trebui să mergem?

Ei bine, exceptând cazurile care au confirmare medicală a deficitului de atenție, la majoritatea copiilor capacitatea de concentrare se conturează în jurul vârstei de 5 ani. Până atunci este firesc să alerge între activități și să țopăie de la un joc la altul.

Din fericire pentru noi, părinții, există numeroase exerciții cu ajutorul cărora cei mici își dezvoltă capacitatea de concentrare.

Cartea  Activități pentru exersarea puterii de concentrare ne vine în ajutor. Este recomandată copiilor cu vârste între 3 și 5 ani și face parte din colecția Rezolv fără ajutor! – prima colecție de cărți de activități care încurajeaza autonomia copilului prin absența cerințelor, care au fost înlocuite de pictograme intuitive. Astfel, prezenta noastră lângă copii pentru a le citi ce trebuie să facă la activitate nu mai este necesară. Copiii se vor descurca singuri și vor avea satisfacția că au reușit să ducă la bun sfârșit sarcina fără ajutor, ceea ce le va spori autonomia și încrederea în forțele proprii.

În această carte, vom găsi:

  • activități de dezvoltare a capacității de concentrare;
  • activități de îmbunătățire a atenției la detalii și a răbdării;
  • activități de identificare a diferențelor între imagini;
  • pictograme de rezolvare;
  • abțibilduri.

Coleția Rezolv fără ajutor! conține 6 cărți pe care le descoperiți aici.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare