Joaca este pentru copii la fel de importantă precum micul dejun luat în fiecare dimineață. Joaca este principalul instrument prin care copiii descoperă lumea înconjurătoare.
Pe lângă partea distractivă, joaca are și o latură profundă, care, dacă știm să o fructificăm, devine un aliat de încredere. Prin joacă putem afla informații cărora altfel copiii noștri nu le-ar fi dat glas, temeri ascunse, preocupări și gânduri secrete.
Joaca reprezintă una dintre modalitățile prin care ne putem conecta cu copiii, iar tot ce trebuie să facem este să ne acordăm timp împreună. Și da, nu este atât de simplu, pentru că hainele nu se spală și se calcă singure, masa în familie nu este gata ca prin minune, atmosfera de la job nu este chiar cea dintr-o cameră de relaxare și, oricât ne-am dori, starea de zen nu se găsește de cumpărat în niciun supermarket, iar odihna nu o găsim la un click distanță și cu ofertă de transport gratuit.
În plus, joaca nu a stat la baza educației noastre. Părinții noștri, bunicii de astăzi, privesc joaca drept o treabă de copii, o modalitate prin care aceștia își umplu timpul, în timp ce noi ne vedem de ale noastre. Câți dintre noi nu am crescut cu ideea că joaca nu este potrivită adulților și că ei nu au timp să-și coboare genunchii pe covor?
Cu toate că joaca pare un alt task pentru părinți, ea este de fapt o manieră prin care ne putem relaxa și noi, iar pentru copii este una dintre cele mai mari plăceri. Așadar, de ce să o refuzăm? Joaca vine și ea cu un pachet complet de satisfacții, iar specialiștii susțin că învățarea prin joacă este cea mai potrivită metodă de a oferi informații noi copiilor.
În cartea Învățarea prin joacă, Mariah Bruehl susține că joaca dezvoltă curiozitatea și bucuria copiilor de a învăța. Cercetări recente au demonstrat că un copil învață cel mai eficient atunci când este implicat activ în proces și când acest lucru îi face plăcere.
Pentru copii important este să le dezvoltăm capacitatea de a înțelege și mai puțin să punem accent pe memorarea ilogică a unor informații.
Când copiii se îmbarcă în aventurile învățării prin joacă, își dezvoltă obiceiuri sufletești și mentale care îi vor însoți întreaga viață. Dacă vă încurajați copilul să-și pună întrebări despre lumea din jur, atunci el realizează că este perfect capabil să descopere singur răspunsurile, iar acest lucru îi dă un sentiment de împlinire care îl ajută să devină o persoană independentă și să aibă încredere în sine, afirmă Mariah Bruehl în cartea Învățarea prin joacă.
Mai multe informații și metode de joacă găsiți dezvoltate, explicate și exemplificate în cartea Învățarea prin joacă. Și dacă vă simțiți în pană de idei de joacă sau dacă nu găsiți un start într-ale jocului, tot în carte veți descoperi ajutor.