Cookie-uri și Politica de confidențialitate

Site-ul www.edituragama.ro utilizează cookie-uri, pentru a oferi vizitatorilor o experiență de navigare mai bună, precum și servicii adaptate nevoilor și intereselor fiecăruia.

 

Ce face un cookie?

• Permite personalizarea anumitor setări, precum: limba în care este vizualizat un site, moneda în care se exprimă anumite prețuri sau tarife, păstrarea și memorarea opțiunilor pentru diverse produse în coșul de cumpărături.

• Oferă deținătorilor de site-uri un feedback valoros asupra modului cum sunt utilizate site-urile lor de către utilizatori, astfel încat să le poată face mai eficiente și mai accesibile pentru utilizatori.

• Permit aplicațiilor (multimedia sau de alt tip) de pe alte site-uri sa fie incluse într-un anumit site pentru a crea o experienta de navigare mai valoroasa, mai utila si mai plăcută;

• Îmbunătățesc eficiența publicității online.

 

Ce este un cookie?

Un „cookie” este un fișier de mici dimensiuni, format din litere și numere, care va fi stocat pe computerul, telefonul mobil sau dispozitivul de pe care se accesează Internetul. Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisă de către un webserver unui browser (Internet Explorer, Chrome etc.) și este complet „pasiv” (nu conține programe software, viruși sau spyware și nu poate accesa informațiile de pe HDD-ul tău).

Cookie-urile nu solicită informații cu caracter personal și, în cele mai multe cazuri, nu identifică personal utilizatorii de internet.

 

Ce fel de cookie-uri există?

Cookie-uri de sesiune – acestea sunt stocate temporar în dosarul de cookie-uri al browserului, pentru ca acesta să le memoreze până când utilizatorul iese de pe site-ul respectiv sau închide fereastra browserului.

Cookie-uri permanente – acestea sunt stocate pe HDD-ul unui computer sau echipament (și, în general, depind de durata de viață prestabilită pentru cookie). Din această categorie fac parte și cookie-urile plasate de un alt website decat cel pe care îl vizitează utilizatorul la momentul respectiv – cunoscute sub numele de „third party cookies„ („cookieuri plasate de terți”) – care pot fi folosite în mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel încât să fie livrată publicitate cât mai relevantă pentru utilizatori.

 

Care sunt avantajele cookie-urilor?

Un cookie conţine informaţii care fac legătură între un browser (utilizatorul) şi un server anume (website-ul). Dacă un browser accesează din nou un server, acesta poate „citi” informaţia deja stocată şi poate reacţiona în consecinţă. Cookie-urile asigura userilor o experienţă plăcută de navigare şi susţin eforturile multor websiteuri pentru a oferi servicii confortabile utilizatorillor.

 

Care este durata de viaţă a unui cookie?

Durata de viaţă a unui cookie poate varia semnificativ. Unele cookie-uri sunt folosite exclusiv pentru o singură sesiune (session cookies) şi nu mai sunt reţinute odată ce utilizatorul a părăsit website-ul. Altele sunt reţinute şi refolosite de fiecare dată când utilizatorul revine pe acel website (cookie-uri permanente). Cu toate acestea, cookie-urile pot fi şterse de un utilizator în orice moment, prin intermediul setărilor browserului.

 

Ce sunt cookie-urile plasate de terţi?

Anumite secţiuni de conţinut de pe unele site-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terţe părţi (de pildă, un video sau o reclamă). Aceste terţe părţi pot plasa la rândul lor cookie-uri prin intermediul site-ului. Furnizorii terţi trebuie să respecte  legea în vigoare şi politicile de confidenţialitate ale deţinătorului site-ului.

 

Cum sunt folosite cookie-urile de către acest site?

O vizită pe acest site poate plasa cookie-uri în scopuri de:

  • Cookie-uri de performanţă a site-ului
  • Cookie-uri de analiză a vizitatorilor
  • Cookie-uri pentru geotargetting
  • Cookie-uri de înregistrare
  • Cookie-uri pentru publicitate
  • Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate (aceste cookie-uri pot proveni de la terţi).

 Cookie-uri de performanţă

Acest tip de cookie reţine preferinţele utilizatorului pe acest site, aşa încât nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizitare a site-ului.

 

Cookie-uri pentru analiza vizitatorilor

De fiecare dată când un utilizator vizitează acest site, softul de analytics furnizat de o terţă parte generează un cookie de analiză a utilizatorului. Acest cookie ne spune dacă ai mai vizitat acest site până acum. Browserul ne va spune dacă ai acest cookie, iar dacă nu, vom genera unul. Acesta permite să monitorizăm utilizatorii unici care ne vizitează şi să aflăm cât de des o fac. Dacă nu ești înregistrat pe acest site, cookie-ul nu poate fi folosit pentru a identifica persoanele fizice, ci funcționează doar în scop statistic. Dacă ești înregistrat, ne ajută să aflăm detaliile pe care ni le-ai furnizat la înscriere, cum ar fi adresa de e-mail şi username-ul – acestea fiind supuse confidenţialităţii şi prevederilor legislaţiei în vigoare cu privire la protejarea datelor cu caracter personal.

 

Cookie-uri pentru geotargeting

Aceste cookie-uri sunt utilizate de către un soft care stabileşte din ce ţară accesezi site-ul www.edituragama.ro. Este complet anonim şi este folosit doar pentru a targeta conţinutul.

 

Cookie-uri pentru înregistrare

Când te înregistrezi pe site, generăm un cookie care ne anunţă dacă ești sau nu deja înregistrat. Serverele noastre folosesc aceste cookie-uri pentru a ne arăta contul cu care te-ai înregistrat şi ne spun dacă ai permisiunea pentru un serviciu anume.

 

Cookie-uri pentru publicitate

Aceste cookie-uri ne permit să aflăm dacă ai vizualizat sau nu o reclamă online, care este tipul acesteia şi cât timp a trecut de când ai văzut mesajul publicitar. Aceste cookie-uri sunt anonime, ele stochează informaţii despre contentul vizualizat, nu despre utilizatori.

 

Alte cookie-uri ale terţelor părţi

Pe unele pagini, terţii pot seta propriile cookie-uri anonime, pentru a urmări succesul unei aplicaţii sau pentru a customiza o aplicaţie. Datorită modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum terţele părţi nu pot accesa cookie-urile deţinute de acest site. De exemplu, când distribui un produs folosind un buton al unei rețele sociale aflat pe acest site, acea reţea socială va înregistra activitatea ta.

 

Ce tip de informaţii sunt stocate şi accesate prin intermediul cookie-urilor?

Cookie-urile păstrează informaţii într-un fişier text de mici dimensiuni care permit unui website să recunoască un browser. Serverul va recunoaşte browserul până când cookie-ul expiră sau este şters.

 

De ce sunt cookie-urile importante?

Cookie-urile ajută la generarea unei experienţe de navigare prietenoase şi adaptată preferinţelor şi intereselor fiecărui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookieurilor poate face unele site-uri imposibil de folosit.

Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu înseamnă că nu vei mai primi publicitate online – ci doar că această nu va mai putea ţine cont de preferinţele şi interesele tale, evidenţiate prin comportamentul de navigare.

 

Securitate şi probleme legate de confidenţialitate

Cookieurile NU sunt viruşi! Nu sunt alcătuite din bucăţi de cod, aşa că nu pot fi executate, nici nu pot autorula. În consecinţă, nu se pot duplică sau replică pe alte reţele pentru a se rula sau replica din nou. Deoarece nu pot îndeplini aceste funcţii, nu pot fi considerate viruşi.

Cookie-urile pot fi, totuşi, folosite pentru scopuri negative. Deoarece stochează informaţii despre preferinţele şi istoricul de navigare al utilizatorilor, cookie-urile pot fi folosite că o formă de spyware. Multe produse anti-spyware sunt conştiente de acest fapt şi, în mod constant, marchează cookie-urile pentru a fi şterse în cadrul procedurilor de ştergere/scanare anti-virus/anti-spyware.

În general, browserele au integrate setări de confidenţialitate care furnizează diferite nivele de acceptare a cookie-urilor, perioada de valabilitate şi ştergere automată după ce utilizatorul a vizitat un anumit site.

 

Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri

Deoarece protecţia identităţii este foarte valoroasă şi reprezintă dreptul fiecărui utilizator de internet, este indicat să se ştie ce eventuale probleme pot crea cookie-urile. Pentru că prin intermediul lor se transmit în mod constant în ambele sensuri informaţii între browser şi website, dacă un atacator sau o persoană neautorizată intervine în parcursul de transmitere a datelor, informaţiile conţinute de cookie pot fi interceptate. Deşi foarte rar, acest lucru se poate întâmplă dacă browserul se conectează la server folosind o reţea necriptată (de exemplu, o reţea WiFi nesecurizată).

Alte atacuri bazate pe cookie implică setări greşite ale cookie-urilor pe servere. Dacă un website nu solicită browserului să folosească doar canale criptate, atacatorii pot folosi această vulnerabilitate pentru a păcăli browserele în a trimite informaţii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizează apoi informaţiile pentru a accesa neautorizat anumite site-uri. Așadar, alege întotdeauna metoda cea mai potrivită de protecţie a informaţiilor personale!

 

Sfaturi pentru o navigare sigură şi responsabilă, bazată pe cookies

Datorită flexibilităţii lor şi a faptului că majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri şi cele mai mari folosesc cookie-uri, acestea sunt aproape inevitabile. Iată câteva sfaturi ca să navighezi fără griji, fără să dezactivezi cookie-urile:

 

• Modifică setările browserului.

• Dacă nu te deranjează cookie-urile şi ești singura persoană care utilizează computerul, setează termene mai lungi de expirare, pentru stocarea istoricului de navigare şi al datelor personale de acces.

• Dacă nu ești singurul care folosește un computer, configurează browserul să  şteargă datele individuale de navigare de fiecare dată când închizi browserul.

• Instalează-ți şi updatează-ți constant aplicaţii anti-spyware. Multe dintre aplicaţiile de detectare şi prevenire a spyware-ului includ detectarea atacurilor pe site-uri. Astfel, împiedică browserul să acceseze website-uri care ar putea să exploateze vulnerabilităţile browserului sau să descarce software periculos.

• Asigură-te că browserul este mereu updatat. Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizează exploatând punctele slabe ale versiunilor vechi ale browserelor.

 

 Cum pot opri cookie-urile?

Dezactivarea şi refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat şi folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu înseamnă că nu vei mai primi/vedea publicitate online.

Ai, totuși, posibilitatea să-ți setezi browserul să nu accepte niciun cookie sau să accepte doar cookie-uri de la anumite site-uri. Aceste setări se găsesc, de regulă, în „Opţiuni” sau în meniul de „Preferinţe” al browserului tău.

 

Politica de confidențialitate

La înregistrarea ca utilizator al site-ului www.edituragama.ro îți vom solicita o serie de date personale, precum: numele și prenumele, adresa de e-mail, dar și alte informații cu caracter personal, care să permită identificarea ta ca utilizator al  site-ului www.edituragama.ro.

De asemenea, pentru a te abona la newsletter-ele Editurii Gama va trebui să ne comunici o adresă de e-mail validă, precum și alte date personale. Aceste date vor fi folosite exclusiv de SC EDITURA GAMA SRL, în scopurile pentru care au fost colectate și pentru care ți-ai exprimat acordul. Ele nu vor fi înstrăinate către terți.

Informațiile tale personale pot fi folosite de SC EDITURA GAMA SRL doar în scopuri asociate comercializării produselor de pe www.edituragama.ro:

 

• ofertarea de produse,

• soluționarea cererilor, întrebărilor sau a reclamațiilor tale,

• contactarea – inclusiv prin poștă, e-mail, SMS sau telefon – în legatura cu oferte de produse și servicii ale www.edituragama.ro sau în legatură cu alte produse, servicii, oferte speciale sau promoții care credem că te-ar putea interesa.

 

Conform cerințelor Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, modificată și completată, și ale Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice, SC EDITURA GAMA SRL, proprietarul acestui website, va administra – în condiții de siguranță și numai pentru scopurile specificate – datele personale pe care ni le-ai furnizat. Te informăm că datele tale personale sunt prelucrate în scopul oferirii în condiții optime a serviciului web disponibil pe acest site. Conform Legii nr. 677/2001, beneficiezi de dreptul de acces la și de intervenție asupra datelor, de dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale și de dreptul de a te adresa justiției. Totodată, ai dreptul să te opui prelucrării datelor personale care te privesc și să soliciți ștergerea lor din baza noastră de date.

 

Furnizarea informațiilor personale

Furnizarea serviciilor de pe www.edituragama.ro va începe imediat după îndeplinirea tuturor formalităților de înregistrare cerute. Informațiile furnizate trebuie să fie corecte. Prin înregistrarea ca utilizator, te obligi să ne furnizezi corect numele, adresa și celelalte date cerute. Corectarea sau actualizarea acestor informații se poate face accesând secțiunea „Contul meu”.

Prin accesarea contului și utilizarea parolei personale, devii responsabil pentru toate acțiunile care decurg din folosirea acestora. SC EDITURA GAMA SRL nu poate fi făcută responsabilă pentru erorile survenite în urma neglijenței utilizatorului privind securitatea și confidențialitatea contului și parolei sale.

 

Securitatea datelor personale

Datele tale personale vor putea fi utilizate de către SC EDITURA GAMA SRL pentru informarea prin e-mail, poștă sau alte mijloace de comunicare despre acțiunile ulterioare, realizarea de rapoarte statistice etc.

Datele tale personale vor putea fi transmise autorităților în drept, cu scopul efectuării oricăror verificări justificate în baza legii.

Datele tale sunt strict confidențiale. SC EDITURA GAMA SRL se angajează să nu furnizeze aceste date unor terțe persoane sau companii și să le utilizeze strict în scopurile pentru care au fost oferite.

Site-ul www.edituragama.ro folosește măsuri de securitate împotriva pierderii, alterării sau folosirii greșite a informațiilor care se află în controlul nostru. SC EDITURA GAMA SRL se obligă să respecte drepturile tale conferite de Legea 677/2001, iar în urma cererii tale trimise la adresa office@edituragama.ro se obligă să rectifice, să actualizeze, să blocheze, să șteargă sau să transforme în date anonime, în mod gratuit, datele a căror prelucrare nu este conformă dispozițiilor Legii nr. 677/2001 privind protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date – și să înceteze prelucrarea datelor tale personale.

SC EDITURA GAMA SRL certifică faptul că va respecta drepturile conferite de Legea nr. 677/2001 privind protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, a Legii nr. 365/2002 privind comerțul electronic, precum și a Ordonanței nr. 130/2000 privind protecția consumatorilor la încheierea și executarea contractelor la distanță, cu modificările ulterioare. Printre aceste drepturi se numără (enumerarea neavând un caracter limitativ):

 

1. dreptul de a cere de la SC EDITURA GAMA SRL să îți confirme dacă prelucrează sau nu datele tale personale, în mod gratuit pentru o solicitare pe an;

2. dreptul de a cere de la SC EDITURA GAMA SRL să rectifice, să actualizeze, să blocheze, să șteargă sau să transforme în date anonime, în mod gratuit, acele date furnizate a căror prelucrare nu este conformă dispozițiilor Legii nr. 677/2001;

3. dreptul de a cere de la SC EDITURA GAMA SRL să înceteze, în mod gratuit, prelucrarea datelor tale personale.

 

Orice încercare de a accesa datele personale ale altui utilizator sau de a modifica conținutul site-ului www.edituragama.ro sau de a afecta performanțele serverului pe care rulează site-ul www.edituragama.ro va fi considerată o tentativă de fraudare a site-ului www.edituragama.ro și va pune în mișcare cercetarea penală împotriva aceluia sau acelora care a(u) încercat acest fapt.